Dynamische tijden

De laatste tijd werkte ik veel met De Schaal van Kampen.
We hebben online het 'Netwerk groene reststromen Zuid-Holland' opgezet. Ruim 150 organisaties sloten zich aan. Ook hostten we een serie online meetings voor RVO en Stadslandbouw NL. En ik was een jaar kwartiermaker van werkpension Wongema in NW Groningen. Dat kon wel een doorstart gebruiken.

nieuws

Juridische knelpunten duurzame landbouw

Voedselproducenten die verduurzamen en innoveren worden aan de ene kant op handen gedragen en ontvangen subsidie als voorbeelden van vernieuwende landbouw, maar als ze aan de slag gaan beginnen de problemen; vergunningen laten op zich wachten, regels passen niet, een zoektocht langs allerlei overheden volgt en ondertussen zoeken ze zelf in dikke pakken regels hoe het nu in vredesnaam zit. Het kost de vernieuwers veel hoofdbrekens en zorgt vaak ook voor bedrijfseconomische problemen. Op de Oogstdag van de Zuid-Hollandse voedselfamilies vorig jaar was een van de voornemens om eens wat deskundige juristen te zoeken die mee kunnen denken over oplossingen daarvoor. Nu was het zover.

IMG_3290

In opdracht van de onvolprezen Hans Koot van de provincie, en in samenwerking met Myrion Kisters en Marlouce Biemans, organiseerden we een expertmeeting met uiteindelijk 22 juristen en beleidsmakers, van milieu- en omgevingsdiensten, diverse ministeries, provincies, gemeenten, enzovoorts. Professor Rianne Jacobs gaf ze daarbij deskundige input over de diverse wijzen waarop ruimte voor experiment in wetgeving kan worden vervat.

Zoals altijd zorgden Hans en ik ervoor dat de discussie niet theoretisch bleef; na een korte inventarisatie vond ik 5 ondernemers bereid hun casus in te leveren als voorbeeld. Van Krekelburgers, boeren die bokashi van reststromen maken, Rotterzwam en de Floating Farm tot een vernieuwend onderzoek naar allerlei soorten bodemverbeteraars. We gingen ze allemaal langs en analyseerden eerst wat de problemen waren, om daarna te bekijken wat we daaraan konden doen.

Waar de deelnemers eerst wat afwachtend waren, werd in de loop van de expertmeeting volop samengewerkt. Grote verbazing, stevige inhoudelijke discussies en eye-openers volgden elkaar in rap tempo op. En het mooiste was dat de deelnemers uiteindelijk kwamen tot een eerste lijst van actiepunten, die zij de komende maanden oppakken om daadwerkelijk dingen op te lossen voor deze ondernemers van de toekomst.

Kijk, dat maakt mij dus blij; op het snijpunt van wetenschap/kennis, praktijk en maatschappelijke verandering valt veel winst te behalen, als mensen over hun eigen hokjes heen durven te kijken. Ik houd natuurlijk vinger aan de pols om te kijken of het ze lukt op de ingeslagen weg verder te gaan en bijvoorbeeld niet weer in eigen groep te blijven opereren. Naar mijn mening is het namelijk hoogste tijd om vaart te maken met de transitie in ons landbouw -en voedselsysteem. Maar ja, dat wist u al.

Bekijk alle nieuwsitems

Samenwerken met anderen

Voedselproducenten die verduurzamen en innoveren worden aan de ene kant op handen gedragen en ontvangen subsidie als voorbeelden van vernieuwende land...lees meer