Type humor: droog

Met cabaretgroep De Kip en Rijp & Groen speelde ik jarenlang in kleine theaters in NL.
Nu speel ik solo-acts en conferences op locatie en bij festivals, vaak interactief en over herkenbare thema's als duurzaam leven, ontspullen en sociale cohesie.
Ook bouw ik gestaag aan een reeks satirische video's op buitenlocaties.

cabaret

Cabaret

Satirische video’s
Ik neem regelmatig satirische video’s op, die ik deel via youtube en Vimeo. Langzamerhand is er een reeks ontstaan onder de noemer ‘In het Veld.’, waarbij ik steeds achter een tafeltje buiten een korte conference op maat maak. ‘De ambtenaar in het veld’ bijvoorbeeld, en ‘de onderzoeker in het veld’. Of een etende consument in het veld die zich samen weet met alle producenten op de voedselverpakkingen.

FullSizeRender
De onderzoeker in het veld

Het filmen neemt nu serieuze vormen aan; ik volgde daarom ook een cursusweek voor gevorderden bij regisseur Marjan Barlage: ‘Video als tweede laag’ bij theater.

Geschiedenis
Deze filmsectie van de Y-factor begon met een pakkend nieuwsitem over de zojuist ontdekte ‘Gele Rietdekker’, in Nederland, opgenomen naast de Lek, tijdens mijn verblijf als artist in residence op fort Werk aan het Spoel.
Tot grote hilariteit bleek later op die plek inderdaad een heel bijzonder vogeltje te zitten.

Daarna volgden video’s  voor het VOER project, bijvoorbeeld over ‘Producenten aan tafel ‘en ‘De Ambtenaar in het veld’. Tot mijn grote genoegen werd mijn laatste satirische video vergeleken met Van Kooten & De Bie. Ambtenaren herkenden zich in de dilemma’s en de soms bizarre verwachtingen werden met humor aangestipt.

Op aanvraag maakte ik een video voor Erfgoed in Gelderland en een satirische video over de Klantprofielen voor supermarkt Coop. Op de rol staat ook een nieuwe filmpje: ‘Hollandsche Vis’ . En ik maakte dit jaar samen met filmer Juriën Cornelissen van CONVOI op aanvraag een satirische video bij de Nationale Politie.

De ambtenaar in het veld.
Hierbij een voorbeeld van een satirische video, gemaakt voor het VOER-café in november 2016, met als thema de rol van de overheid in de voedseltransitie: https://www.yfactor.nl/satirisch-filmpje-in-het-veld/
Zonder overdrijven: het werd een hit.

OP HET PODIUM

Ik sta graag op het podium en schrijf/speel (soms ook op aanvraag) conrijpengroen_smallferences/talige acts, vaak rond actuele maatschappelijke thema’s:

‘Natuur is als wij er niet zijn’ een act van 20 minuten over natuurbeleving. We willen wat meemaken in de natuur. En ook graag een dier af en toe.

‘100% Afbreekbaar/Duurzaam Cabaret’ over onze verwoede pogingen om duurzaam te leven en de goede goede doelen te steunen.

‘De Oversteek’  over de vraag wanneer en hoe we beslissen een andere weg in te slaan; rationeel of emotioneel? En wie spelen op de achtergond een doorslaggevende rol?

‘Blijven Kijken’ over de tientallen detectives en bijbehorende moorden die we ter ontspanning op tv zien. Ik weet wie het gedaan heeft.

‘Roerende goederen’ over de vreemde spullen die je je hele leven meezeult. Met welk idee doen we dat?

‘Blijven Kijken 2’  Hele dagen sport kijken op tv. Valt niet mee. Maar als je niet kijkt, doen de sporters het allemaal voor niets.

‘Emotionele incontinentie’  Hoe te overleven in een wereld vol expliciete beelden en functionele aanrakingen.

‘Afkomst’ Ik heb Friese en Franse voorouders. Daar krijg je rare kinderen van.

Soorten en Maten
Grappen vind ik vooral leuk als ze gelaagd zijn; een dubbelde bodem, lichte ironie, of een terugkerende grap zijn bij mij in goede handen. Het mooist is als je haast ondanks jezelf lacht.

“Ik vond je beter dan Claudia de Breij” (de buurman)

info_bord
Valkhoftheateravenue, Nijmegen 2015

Vanaf 2012 tot 2015 vormde ik met Gea de Vries en Claar van der Does het cabarettrio ‘Rijp & Groen’.
Onder regie van Evert de Vries maakten we twee avondvullende voorstellingen: ‘Cabaret voor gevorderden’ en ‘Doorpakken’.
We traden op in theaters in heel NL en bouwden al snel een opvallend omvangrijk eigen publiek op. Van Texel en Hoorn tot Maastricht en van Den Haag tot Arnhem. Daarnaast speelden we in de zomer vaak op festivals.

SPOEL2015_Flyer

Solo, soms ook op aanvraag

Tegenwoordig speel ik weer solo, vaak op een bijzondere locatie die ik natuurlijk gebruik in de act.

Zo kende ik in mijn act in een historische kruidentuin in Culemborg alle plantjes en verwerkte ik de geschiedenis van de tuin en zijn bekende bewoner Jan van Riebeeck in de geschiedenis van mijn alterego ‘Cécile’ (gescheiden, woont nog in het tuinhuisje van haar ex).

De acts op locatie bewegen zich langzamerhand naar een mix van cabaret, locatietheater, Spoken Word en dominee Gremdaat.
Af en toe ben ik in te huren voor een grappige speech of kleine act op bijeenkomsten.

"Vreselijk gelachen: herkenbaar en ontroerend!"