Eerlijk en herkenbaar

De Y-factor schrijft over wetenschap en theater, eigen conferences en in 2017 zelfs een boek: 'VOER - vaart maken met de voedseltransitie'.

Voor maatschappelijk relevante projecten schrijf ik artikelen, columns, projectplannen, subsidieaanvragen, aankondigingen of crowdfundingteksten.
Met pakkende zinnetjes, verrassend en doelgericht.

cabaret

Schrijverij

Hoe breng je de kern van een project, theatervoorstelling of onderzoek op een aansprekende manier voor het voetlicht? Ik beschrijf waar het raakt en overbrug de ruimte tussen wetenschappelijk deskundige en maatschappij of kunstenaar en publiek.
In 2014 begon ik met een hele reeks van 24 interviews met topwetenschappers van de UU, die zojuist een ERC-grant hadden ontvangen, in 2024 staat een serie interviews met docenten, bestuur en deelnemers van de leergang Action Research meets Design Research van de Design Science Research Group/DSRG op de planning.
En in de jaren daartussen interviewde ik live, in bijeenkomsten, online en maakte ik artikelen voor bijvoorbeeld het jaarverslag van het ‘Expertisenetwerk Systemisch Co-Design’, waaraan ik meewerkte als impactmaker in 2023.

“Je tekst is hier weer onder luid applaus ontvangen.”
(Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten te Antwerpen)

IMG_3641

Op aanvraag schrijf ik ook voor non-profit organisaties of kunstinstellingen eenmalige teksten in nieuwsbrieven en online voor crowdfundings, tentoonstellingen en aankondigingen. Zo werd een vriendengroep en crowdfunding succesvol bij de Gelderlandfabriek in Culemborg. De afstudeertentoonstelling fotografie van de Hogeschool voor de Kunsten in Antwerpen is inmiddels druk bezocht, ook door galeriehouders.

Voor talentvolle wetenschappers en kunstenaars schrijf ik subsidieaanvragen voor grensverleggend maatschappelijk relevant onderzoek of voor culturele producties.

Natuurlijk schrijf ik ook in het wild; ik maak cabaret en ben regelmatig interviewer, columnist of blogger.

“Zo’n mooi stukje. Zo tenenkrommend, pijnlijk, eerlijk, herkenbaar …”
(Chef redactie Saar-magazine)

Daarnaast heb ik de laatste jaren twee grote reeksen artikelen geschreven: een reeks interviews met  topwetenschappers van de Universiteit Utrecht (zie de lijst onderaan deze pagina) en vele theaterrecensies voor Cultuurpodiumonline.nl

Wetenschappers:
Voor de Universiteit Utrecht interviewde ik een serie topwetenschappers die een miljoenensubsidie van de European Research Council (ERC) kregen om doorbraken in de wetenschap te bewerkstelligen. Het werd een mooie reeks portretten van 27 topwetenschappers en hun onderzoek. Van celbiologie tot DNA en van de dooi op de Noordpool tot katalyse. Om een idee te geven: ik heb grootheden als Hans Clevers en Beatrice de Graaf geïnterviewd. En onderzoekers die mogelijk net zo beroemd zullen zijn over een jaar of tien.
Het was een grote rijkdom om met zulke knappe koppen te spreken en een uitdaging om hun onderzoek kort, maar aansprekend te beschrijven. We staan aan de vooravond van enkele grote wetenschappelijke doorbraken met grote maatschappelijke impact, zoals de ontwikkeling van robots en van de kunstmatige groei van lichaamseigen cellen.  Onderaan deze pagina vind je een overzicht van de wetenschappers die ik interviewde en hun onderzoek.

“Een mooie mix van intelligente wetenschapscommunicatie en human interest” (Sylvia den Hengst/Universiteit Utrecht)

IMG_20150710_170731

Theaterrecensies:
Ik schrijf al jaren voor Cultuurpodiumonline recensies van theatervoorstellingen in Nederland. Met name in de zomer dompel ik mij onder in de vele voorstellingen op festivals als Oerol, de Parade, Tweetakt en het Holland Festival. Ook hier is het de kunst om te benoemen wat raakt en over te brengen of de bedoeling van de makers is geslaagd. Vooral voorstellingen waarin meerdere kunsten samengaan vind ik heel interessant, of voorstellingen waarin maatschappelijke vraagstukken via de verbeelding worden aangesneden.
In mijn recensies probeer ik de ervaring van de kijkers over te brengen, soms ga ik daarin zo ver dat zelfs mijn schrijfstijl daarbij aansluit: korte zinnen bij emotie, poëtische woorden bij een dromerige voorstelling of juist uitgebreid als een voorstelling wel wat korter had gemogen 🙂
Tegenwoordig fotografeer ik ook af en toe bij een buitenvoorstelling. Bij moeilijke omstandigheden zoals veel beweging (dans) of weinig licht, kan ik  gelukkig samenwerken met fotograaf Mieke Kreunen.

12c91f5Als ik tijdens een festival opzij kijk, zie ik een hoofd vol krullen en een grote lens. Mieke Kreunen is een zeer getalenteerde scenefotograaf en oprichter van Cultuurpodiumonline.

Zie: theaterrecensies CPO en zoek op: ‘youetta’


Portretten van Utrechtse topwetenschappers:

  • Historicus Bas van Bavel onderzoekt de veerkracht van samenlevingen in de 13e en 14e eeuw.

ubd_uitgelichtdetailpagina_basvanbavel_385bij257
– Sociologe  Tanja van der Lippe onderzoekt welke investeringen bijdragen aan een duurzame arbeidsmarkt in Europa.
– Scheikundige Krijn de Jong probeert katalyse te controleren.
– Scheikundige Frank de Groot onderzoekt de elektronenstructuur van nanodeeltjes door röntgenspectroscopie.
– Celbiologe Anna Akhmanova ontrafelt de interne structuur en organisatie van menselijke cellen.
– Civil Engineer Majid Hassanizadeh brengt het doorsijpelen van (meerdere) vloeistoffen en gassen in poreus materiaal in kaart.
– Historicus Beatrice de Graaf bestudeert het (Europese) veiligheidsbeleid door de eeuwen heen.
– Moleculair neurobioloog Casper Hoogenraad onderzoekt de opbouw van het zenuwcelskelet.
– Moleculair bioloog Eva van Rooij onderzoekt de rol van microRNA’s bij het ontstaan van hartziekten en kijkt of het hart zelf kan herstellen na een hartinfarct.
– Ingenieur en wiskundige Jan Broersen onderzoekt of het mogelijk is een moreel kompas te implementeren in intelligente systemen.
– Biofysicus Jacco van Rheenen brengt live in beeld wat gebeurt bij het opleven van tumorcellen na een chemokuur en probeert dat tegen te gaan.
– Klinisch fysicus Hugo de Jong probeert röntgen en nucleaire beeldtechnieken tegelijkertijd toe te passen in de OK, tijdens operaties.
– Bioinformaticus Elzo de Wit onderzoekt hoe het komt dat het ene gen in ons DNA sterker doorwerkt dan het andere gen en de regulerende rol van het gebied rond de genen daarbij.
– Microbioloog Suzan Rooijakkers ontrafelt op moleculair niveau de exacte werking van ons immunsysteem bij de bestrijding van bacteriën.
– Jurist Seline Trevisanut past voor het eerst theorieën rond regime interactie toe op het recht van zee, in een poging orde te scheppen in de wirwar van regels.
– Radioloog Jeroen Hendrikse onderzoekt met mri  de lokale oorzaken van herseninfarcten.
– Microbioloog en arts Hans Clevers onderzoekt buiten het lichaam de invloed van verschillende bacteriën op onze (darm)cellen en ontrafelt waarom ons immuunssysteem niet werkt bij het bestrijden van een tumor.
– Literatuurwetenschapper Sandra Ponzanesi onderzoekt het gebruik van sociale media door migranten en de invloed daarvan op integratie- en emancipatiepatronen in de Europa.
– Scheikundige Petra de Jongh ontwikkelt katalysatoren voor duurzame energie en betere batterijen voor de opslag daarvan. 
– Bioprocestechnoloog Jos Malda ontwikkelt 3D plugjes van onder andere levende stamcellen die het kraakbeen in heupen en knieën aanzet tot herstel bij slijtage. Het groeit weer aan.
– Muziekwetenschapper Karl Kügle buigt zich over de rol van muziek in de laat-middeleeuwse hofculturen in Europa.
– Hoogleraar Genomics Frank Holstege onderzoekt de dynamiek van genregulatie.
– Aardwetenschapper Jorien Vonk onderzoekt grote brokken permafrost rond de Noordpool die plotseling door dooi loskomen en in het water mogelijk extra broeigassen uitstoten.
– Fysisch geograaf Maarten Kleinhans onderzoekt het ontstaan van riviermondingen en probeert het verloop van de rivier te voorspellen. Van groot belang voor steden die in rivierdelta’s liggen.
– Farmacologe Sabrina Oliveira ontwikkelt een nieuwe vorm van fotodynamische kankertherapie, waarmee moeilijk operabele tumoren in bijvoorbeeld hals en hoofd lokaal kunnen worden bestreden.
– Celbioloog Bert Janssen onderzoekt de intercellulaire communicatie, met zelf ontwikkelde technieken en high tech microscopen.

"Een scherpe waarneming en het talent dat goed te articuleren."