Een 'onrustig CV' is mijn loopbaan wel genoemd. Beide hersenhelften aan het werk. Hoofd en hart.

Toch draait het steeds om hetzelfde; als projectleider, dagvoorzitter, cabaretier en schrijver is mijn focus om gepassioneerde denkers en makers op sleeptouw te nemen, hun werk richting te geven en verbinding te leggen met de omgeving.

Profiel

CV
Hoe is het zo gekomen? Ik ben begonnen als vrijwilliger bij een biotuinderij in Amelisweerd bij Utrecht en bij het kinderwerk van Blijf van mijn Lijf. Later studeerde ik, toch nog, eerst HEAO en daarna Rechten. Voor mij was het vanzelfsprekend dat ik me specialiseerde in sociale zekerheidsrecht, bestuursrecht en mensenrechten. Maatschappelijk relevante rechtsgebieden. Een loopbaan bij de Wetenschapswinkel, de Commissie gelijke behandeling en het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie volgde. Ik organiseerde in samenwerking met vele tientallen non-profit organisaties projecten rond recht en maatschappij. In deze jaren volgde ik ook diverse jaarcursussen bij de School voor Journalistiek in Utrecht, zodat ik verslag kon doen van deze activiteiten in magazines en nieuwsbrieven.

Van daaruit stapte ik over naar het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in Den Haag; een plek waar ik meer dan zestig onderzoeken begeleidde op aanvraag van het minsterie van Justitie en BZK of van de Tweede Kamer. Daar deed ik ruime ervaring op met diverse onderzoeksmethodes en met multidisciplinair onderzoek. Soms werkten we onder grote politieke druk. Ik kreeg ook een mooi inkijkje in de kennis en kunde van een deel van wetenschappelijk Nederland. Mijn specialisatie werd internationaal, rechtsvergelijkend onderzoek, de organisatie van de rechtspraak en wetsevaluaties. Hoe weet je of een wet werkt? Daarvan lag ik jaren wakker. Natuurlijk werd ik als kritische geest ook gevraagd als lid van de ethische commissie van het WODC.

Ondertussen openbaarde zich een nieuw talent. Mijn cabaretcursussen namen grootse vormen aan. Ik werd professioneel cabaretier en stond in heel Nederland op de planken, eerst met ‘de Kip’ en daarna met mijn eigen groep ‘Rijp & Groen’.

Nadat ik het podium vijf jaar probeerde te combineren met een baan als onderzoeksadviseur/uhd bij de Universiteit Utrecht, waar ik een instituut en twee onderzoeksgroepen op sleeptouw nam, werd het de hoogste tijd om mijn eigen weg te gaan.

Volle kracht vooruit
Eind 2014 besloot ik voor mezelf te beginnen en sindsdien ben ik de trotse eigenaar van ‘De Y-factor’. Ik werk samen aan allerlei projecten in de wetenschap, cultuur of maatschappij. Mijn inzet is om de kern van een plan boven tafel te krijgen en dat te vertalen in aantrekkelijke woorden en concrete acties.
Het bevalt me goed om als buitenstaander even binnen te komen en te adviseren of coachen, een project richting te geven en een eindje op sleeptouw te nemen.
Daarna kan iedereen weer op volle kracht vooruit.

 

 

"een vrouw met kracht en betrokkenheid"