Het is nooit stil bij de Y-factor

2020 was dynamisch en veel online.
Ik maakte nieuwe satirische video's en gaf advies bij onderzoek over Privacy. Kenniscafé 3 ging online los, vol interactie. Met Sandra van Kampen hoste ik een serie online meetings voor Stadslandbouw NL en we zijn nu kwartiermakers van het Netwerk groene reststromen in Zuid-Holland. Het grootste nieuws? Wongema!

nieuws

interviews met toponderzoekers

Voor de Universiteit Utrecht interviewde ik 27 topwetenschapppers die een miljoenentoekenning van de European Research Counsil (ERC) kregen. Grensverleggend onderzoek met grote impact, of het nu om katalyse, celbiologie of de veerkracht van samenlevingen gaat. We staan aan de vooravond van enkele grote omwentelingen. Wat denken jullie van gepersonificeerde medicijnen op basis van DNA-onderzoek, of van een versleten heupgewricht of kapotte hartklep dat zelf weer aangroeit?

Het zijn interessante interviews, met onderzoekers die hun leven wijden aan een onderwerp en daar niet alleen vreselijk veel vanaf weten, maar ook echt nieuwe ontdekkingen doen. Celbioloog Hans Clevers bijvoorbeeld, of historica Beatrice de Graaf. De ERC regeling geeft ook ruimte aan jong talent dat doorbreekt met toepassing van vaak nieuwe technieken, zoals Jos Malda. Het onderzoek vergt doorzettingsvermogen en een avontuurlijke inborst. Voor mij gaan vaak werelden open.

Aanpak
Voorafgaand aan het interview lees ik altijd het onderzoeksplan dat de wetenschappers hebben ingestuurd. Kwestie van beleefdheid. Ongeveer twintig pagina’s erg moeilijke kost, maar het geeft een goed inkijkje. Ik vind het interessant om te doorgronden welke keuzes de onderzoekers gaande de rit maken; welke afslag nemen ze wel en welke opties laten ze – voor nu- liggen? Door daarop door te vragen, lichten de onderzoekers vaak meer toe dan ze normaal doen voor buitenstaanders.

Via deze interviews kan ik de lezers een goed inkijkje geven in de wijze waarop innovatief onderzoek werkt en in de intensieve samenwerking tussen topdeskundigen van over de hele wereld die dergelijk onderzoek vergt.
Ik schrijf toegankelijk, maar iets inhoudelijker dan persvoorlichters doen. Anderzijds: iets spannender dan alleen informatief.

Mijn idee is dat je via deze stijl daadwerkelijk mensen kunt betrekken bij het belang van het wetenschappelijk onderzoek en hen kunt laten meegenieten van de spannende rit naar mogelijke ontdekkingen. Overigens is de toepassing van deze nieuwe wetenschap soms voor de hand liggend, en soms ook nog in nevelen gehuld. Ook in het laatste geval kun je vaak uitleggen wat het belang ervan is.

 

Bekijk alle nieuwsitems

interviews met toponderzoekers

Voor de Universiteit Utrecht interviewde ik 27 topwetenschapppers die een miljoenentoekenning van de European Research Counsil (ERC) kregen. Grensverl...lees meer