Dynamische tijden

Een nieuw jaar, waarin de Y-factor de stap maakt om als denker, programmamaker en theaterdier samen te werken met designers. Waar de designers nu ook samenwerkingen ondersteunen om de toekomst te verbeelden en tot die gedeelde ambitie te komen, kan ik op inhoud en dynamiek organisaties laten aanhaken.
Het begin van een spannende zoektocht!

nieuws

Online van wetenschap naar praktijk en vice versa

Vijf profielen onderscheidt Annelli Janssen onderzoeker bij Drift/EUR in haar onderzoek naar Duurzame identiteiten. Hoe gedragen mensen zich, hoe kijken zij naar duurzaamheid? Tijdens het online Accez Kenniscafé stonden interactie en uitwisseling tussen wetenschap en praktijk centraal, waarbij ik ook met kleur en beeld werkte.

Annelli Janssen doet onderzoek naar duurzame identiteiten: welke zien we ontstaan tijdens de transitieopgave? Ze  onderscheidt op basis van wetenschappelijk onderzoek vijf profielen en hun bijdrage aan de versnelling naar een circulaire economie. ACCEZ organiseerde op 28 mei een online kenniscafé over deze duurzame identiteiten. Youetta Visser, programmeur bij ACCEZ, ontwikkelde daarvoor samen met Annelli Jansen het programma van dit kenniscafé. Gespreksleiding was in handen van Anouschka Laheij. Tijdens het kenniscafé vertelde Janssen over haar onderzoeksresultaten tot dusver en nodigde de deelnemers uit om mee te denken over verdere aanscherping van de profielen. Singer-songwriter Gabriel Espi verzorgde vanuit Kaapstad muzikale adempauzes. Met verschillende stijlen kwam de verscheidenheid aan profielen ook bij hem tot uiting.

kenniscafeIII_6-1500x641

Judith Schueler, directeur van ACCEZ: “Twee jaar geleden droomde ik van dit moment. Dat we met zo’n mooie mix van ondernemers, wetenschappers en beleidsmaker samen zouden zitten en voeling krijgen met de eerste onderzoeksresultaten uit het veld. Die resultaten kunnen we met elkaar verder brengen en ondertussen elkaar beter leren kennen.”

Deelnemers aan het woord

Deelnemers vulden voorafgaand aan het kenniscafé een vragenlijst in, op basis waarvan zij voor twee break-outsessies werden ingedeeld in een van de vijf profielen. Aan enthousiasme en bereidheid tot het geven van waardevolle input bleek geen gebrek. Na een toelichting van Janssen op de profielen gingen de deelnemers uiteen in kleine groepen om de profielen te bespreken. Herken je jezelf in het toegewezen profiel? Welke kenmerken passen jou wel of niet, of mis je juist in de omschrijving? En met wie van de andere profielen kan je het beste of minste mee samenwerken? De deelnemers herkenden zich veelal in hun – op vereenvoudigde wijze – toegewezen profiel. Vaak zien ze ook connecties met andere profielen. Weinigen van ons zijn tenslotte in één hokje te plaatsen.

Visser: “Het was spannend om te zien of we ook online zinvolle interactie tussen wetenschap en praktijk konden uitlokken. We combineerden inhoud met kleur en beeld, dat past natuurlijk goed bij identiteit en hoe je naar de wereld kijkt. De vraagstelling moest daarentegen juist heel helder zijn, zodat de input vanuit de praktijk ook bruikbaar was voor het onderzoek.”

Janssen kijkt met een goed gevoel terug op de sessie: “De afgelopen twee uur waren fantastisch. De input van de deelnemers is voor mij heel leuk en waardevol. Ik ga graag verder met de mensen in gesprek. Nu is het eerst tijd voor reflectie, zoals het een onderzoeker betaamd.”

Bekijk alle nieuwsitems

Samenwerken met anderen

Vijf profielen onderscheidt Annelli Janssen onderzoeker bij Drift/EUR in haar onderzoek naar Duurzame identiteiten. Hoe gedragen mensen zich, hoe kijk...lees meer