Dynamische tijden

Ik werkte dit jaar veel samen met De Schaal van Kampen.
We hebben het 'Netwerk groene reststromen Zuid-Holland' opgezet. Ruim 150 organisaties sloten zich aan. Ook bouwden we een platform Voedsel van Dichtbij voor RVO en Stadslandbouw NL. En ik was kwartiermaker van werkpension Wongema in NW Groningen. Dat kon wel een doorstart gebruiken.

nieuws

Een reddingsplan voor Wongema

In 2021 was ik interim projectleider van duurzame en creatieve hub/meerdaags werkpension Wongema in NW Groningen.

Unknown-1

Vlak achter de waddendijk, in het kleine dorpje Hornhuizen, ligt meerdaags werkpension Wongema. Een plek voor denkers, makers, doeners en praters. Er is ruimte voor groepen om een paar dagen te werken of uitwaaien, ruimte voor dorpsgenoten, ruimte voor flexwerkers, voor ruimte voor aanwaaiers in de zomer als het gewoon als pension open is. Hier worden podcasts gemaakt, gaan kunststudenten letterlijk het aardappel of uienveld in, leveren boeren uit de streek tegen een faire prijs, koken we vega of met vis uit de waddenzee, hier organiseren we optredens en boekpresentaties en natuurlijk speelt buiten regelmatig een bandje op het plein. Op de kerktoren tegenover heb je het mooiste uitzicht over het Hogeland en zie je Schiermonnikoog liggen.

Unknown

Een mooi initiatief, dat na 10 jaar op zijn laatste benen liep en wel een doorstart kon gebruiken. Met wat hulp van Wilbert van de Kamp en Astrid Kaag zijn Sandra van Kampen en ik een jaar vrijwillig aan de slag gegaan en maakten het eenmansbedrijf tot een collectief en een plek voor kunstenaars en wereldverbeteraars. We brachten de bedrijfsprocessen up to date en zetten een regionale duurzame inkoop op. Kijk maar eens op www.nieuwwongema.nl en ga zelf eens langs.

In 1 jaar tijd hebben we Nieuw Wongema nieuw leven in kunnen blazen. De oude rommel -die was uitgegroeid tot een indrukwekkende berg- hebben we opgeruimd, de nieuwe beheerstichting kon mede dankzij onze huur alles weer strak in de verf zetten buiten, terwijl wij binnen zelf onder handen namen, we hebben de wifi vernieuwd en de bierpomp, deden tientallen noodzakelijke reparaties, en belangrijker: we boorden nieuwe netwerken aan en voegen nieuwe inhoud toe. Het is nu toegankelijker, duurzamer en er is meer contact tussen de verschillende gasten en gebruikers. De gasten voelden zich goed, lekker autonoom en kwamen terug. Na een bizar coronajaar staat Wongema er weer goed bij. Astrid en Wilbert bouwen het nu verder uit.
Het is ons gelukt! Dit soort  bijzondere plekken zijn te belangrijk om verloren te laten gaan.

Bekijk alle nieuwsitems

Samenwerken met anderen

In 2021 was ik interim projectleider van duurzame en creatieve hub/meerdaags werkpension Wongema in NW Groningen. Vlak achter de waddendijk, in het kl...lees meer