Dynamische tijden

Een nieuw jaar, waarin de Y-factor de stap maakt om als denker, programmamaker en theaterdier samen te werken met designers. Waar de designers nu ook samenwerkingen ondersteunen om de toekomst te verbeelden en tot die gedeelde ambitie te komen, kan ik op inhoud en dynamiek organisaties laten aanhaken.
Het begin van een spannende zoektocht!

nieuws

Een reddingsplan voor Wongema

Wat doe je als een bijzondere plek voor makers, denkers en doeners dreigt te verdwijnen? Dan spring je een jaar vrijwillig bij als projectleider van duurzame en creatieve hub/meerdaags werkpension Wongema in NW Groningen.

Unknown-1

Vlak achter de waddendijk, in het kleine dorpje Hornhuizen, ligt meerdaags werkpension Wongema. Een plek voor denkers, makers, doeners en praters. Er is ruimte voor groepen om een paar dagen te werken of uitwaaien, ruimte voor dorpsgenoten, ruimte voor flexwerkers, voor ruimte voor aanwaaiers in de zomer als het gewoon als pension open is. Hier worden podcasts gemaakt, gaan kunststudenten letterlijk het aardappel of uienveld in, leveren boeren uit de streek tegen een faire prijs, koken we vega of met vis uit de waddenzee, hier organiseren we optredens en boekpresentaties en natuurlijk speelt buiten regelmatig een bandje op het plein. Op de kerktoren tegenover heb je het mooiste uitzicht over het Hogeland en zie je Schiermonnikoog liggen.

Unknown

Een mooi initiatief, dat na 10 jaar op zijn laatste benen liep en wel een doorstart kon gebruiken. Met hulp van Wilbert van de Kamp en Astrid Kaag zijn Sandra van Kampen en ik aan de slag gegaan en maakten het eenmansbedrijf tot een collectief en een plek voor kunstenaars én wereldverbeteraars. We brachten de bedrijfsprocessen up to date en zetten een regionale duurzame inkoop op. Kijk maar eens op www.wongema.nl en ga vooral ook zelf eens langs. Het is een heel bijzondere plek.

In 1 jaar tijd hebben we Nieuw Wongema nieuw leven in kunnen blazen. De oude rommel -die was uitgegroeid tot een indrukwekkende berg- hebben we opgeruimd, de nieuwe beheerstichting kon mede dankzij onze huur alles weer strak in de verf zetten buiten, terwijl wij binnen zelf onder handen namen, we hebben de wifi vernieuwd en de bierpomp, deden tientallen noodzakelijke reparaties, en belangrijker: we boorden nieuwe netwerken aan en voegen nieuwe inhoud toe. Het is nu toegankelijker, duurzamer en er is meer contact tussen de verschillende gasten en gebruikers. De gasten voelden zich goed, lekker autonoom en kwamen terug. Na een bizar coronajaar staat Wongema er weer goed bij. Astrid en Wilbert bouwen het nu verder uit, met een hele groep ‘waarden’ eromheen.
Het is gelukt! Dit soort plekken zijn te belangrijk om verloren te laten gaan.

Bekijk alle nieuwsitems

Samenwerken met anderen

Wat doe je als een bijzondere plek voor makers, denkers en doeners dreigt te verdwijnen? Dan spring je een jaar vrijwillig bij als projectleider van d...lees meer