Een kijkje in de keuken van onderzoeksgroep ‘Societal Impact Design‘ van lector Wina Smeenk bij hogeschool Inholland, zo kun je onze nieuwe podcastserie omschrijven. Wat begon als een enkele podcast, als alternatief voor een jaarplan (dat niemand leest) is uitgegroeid tot een heel reeksje uitzendingen.
Je hoort ze hier: https://open.spotify.com/show/6cluP2r2mQzq1jg4f7E0Lk
Luisteraars maken kennis met de lector en haar onderzoeksteam, dat bestaat uit een spannende mix van een creative business advisor, een AI filosoof, een choreograaf en een social designer. Zij bestuderen het design traject, koppelen theorie en onderzoek aan praktijk en ontwerpen op basis daarvan weer nieuwe tools, bijvoorbeeld een VR-bril waardoor je kunt ervaren hoe het is om dementie te hebben. En ze begeleiden (multistakeholder) samenwerkingsprocessen.
Met de door hen ontwikkelde tools maak je kennis in aflevering 3 en 4: Het ‘Co-design Canvas’ geeft houvast in samenwerkingsprocessen en het ‘Empathie-kompas’ leert je hoe je je in elkaar kunt inleven en op wat voor een manieren dat meespeelt als je samenwerkt. Het Empathie-kompas testen ze ook uit in de relatie tussen jonge boeren die het bedrijf van hun ouders overnemen (aflevering 7).
In aflevering 5 en 6 laten de onderzoekers zien hoe zij tools ontwikkelen; we mogen er letterlijk bij zijn terwijl Wina een nieuw project over de ‘handover fase’ (overdracht aan opdrachtgevers van hetgeen je van doelgroepen in het veld hebt opgepikt) en terwijl Carolien een eerste stap met haar collega’s zet, in het verkennen of en hoe embodiement (lichamelijkheid) misschien kan bijdragen aan inzicht in het samenwerkingsproces.
Deze podcastserie en de nieuwe manier van communiceren met je netwerk is een spannend avontuur. Maar ook één dat we allemaal met veel plezier aangaan. We geven onszelf ook de ruimte om dit nieuwe medium te verkennen – dat zijn designers wel gewend – prototypen – en op een losse manier te werken.
Blijkt aanstekelijk; we hebben inmiddels een kleine schare trouwe luisteraars.