Dynamische tijden

Een nieuw jaar, waarin de Y-factor de stap maakt om als denker, programmamaker en theaterdier samen te werken met designers. Waar de designers nu ook samenwerkingen ondersteunen om de toekomst te verbeelden en tot die gedeelde ambitie te komen, kan ik op inhoud en dynamiek organisaties laten aanhaken.
Het begin van een spannende zoektocht!

nieuws

Kwartiermakers netwerk Natuurlijke reststromen Zuid-Holland

Hoe bouw je online een netwerk op van vernieuwende initiatieven gericht op het hergebruik van groene reststromen? Hoe zorg je dat deze vernieuwers samen optrekken, een visie overeenkomen en samen een agenda voor de komende jaren maken? Dat zijn de vragen waarover wij ons de komende maanden gaan buigen. Marloes Arkesteijn van PZH heeft ons namelijk gevraagd zo’n 2 dagen per week samen te werken aan deze klus. Het bruist namelijk van vernieuwende initiatieven!

0-1

In ieder geval -je kent ons- starten Sandra van Kampen en ik met een ronde van locatiebezoeken. We vinden het belangrijk om te weten waarover we het hebben. Van de week waren we bijvoorbeeld op bezoek bij Ben van Schie op een gemaal midden in Delfland. We leren wanneer riet gemaaid wordt, waarom bermen pas na juni aan de beurt zijn en horen bij Blue City in Rotterdam wat je met eendenkroos kunt maken. Ineens kijken we met heel andere ogen naar de omgeving: Wat een rijkdom aan materialen!
Maar… het is nu ook weer niet de bedoeling dat deze natuurlijke stroken in het land verworden tot productiegronden.

Verder kiezen we ervoor het netwerk zo breed mogelijk op te starten. Iedereen is welkom, we gaan niet eerst in een kleine setting alles voorkoken. Zo’n start voorkomt dat kleine vernieuwers buiten de boot vallen en de bestaande netwerken van grote spelers het voortouw nemen. Bij veranderingstrajecten een essentiële opzet.

IMG-20201106-WA0008-01-02_edited

We zijn net een maand onderweg en organiseerden op 5 november de eerste online meeting, vanuit BlueCity in Rotterdam. Met de spannende vraag in ons achterhoofd: kun je ook een netwerk online starten?  De animo was in ieder geval heel groot; zo’n 120 mensen gaven zich op. En de interactie spatte van het scherm af; nieuw netwerk werd ter plekke opgebouwd, afspraken gemaakt, plannen gesmeed en restmaterialen verhandeld. Wat een dynamiek!

 

Bekijk alle nieuwsitems

Samenwerken met anderen

Hoe bouw je online een netwerk op van vernieuwende initiatieven gericht op het hergebruik van groene reststromen? Hoe zorg je dat deze vernieuwers sam...lees meer