Dynamische tijden

De Y-factor maakt de stap om als universitair onderzoeksbegeleider, programmamaker en theatermaker nu ook samen te werken met social design researchers. Zij bestuderen samenwerkingstrajecten en ontwikkelen tools voor de praktijk. Tegelijkertijd zet ik de stap om zelf ook onderzoek te doen, naar netwerkopbouw in transities.
Een spannende zoektocht!

Circulair Kenniscafé: kunst & interactie

Het eerste Kenniscafé bij ACCEZ is een feit! We kozen voor een actueel thema, namelijk ‘Impact van Kennis’. We verwachten dat in de kennisprojecten van ACCEZ onderzoekers, ondernemers en beleidsmakers samen optrekken om het proces naar een circulaire economie te versnellen, maar hoe pakt dat uit in de praktijk?

_MG_0334_MG_0272

Die vraag vlogen we aan via een stevige keynotespeaker, een gedicht op maat, een gesprek met jonge onderzoekers, een satirische video op maat en een stevig interactief gedeelte. Omdat we ook de opening van onze locatie op de Binckhorst vierden, met de naam de KIP, was ik blij dat we foto’s van het mooie circulaire en sociale project ‘De Kippenclub’ in Rotterdam aan de muur konden hangen.

_MG_0384Sloeg het aan? Nou en of.
Dichter Alexis de Roode trapte af met een gedicht over het delen van kennis, vanuit een bootje in de loshaven van onze buurman, de BAM. Daarna schudde de keynote van Ruud Zaders van Kipster onze veren op, met een stevig verhaal over het betrekken van maatschappelijke organisaties bij het ontwikkelen van een circulair bedrijfsconcept. Kipster is inmiddels veelbekroond als de meest circulair pluimveehouderij ter wereld. Hij gaf ook precies aan wanneer hij baat had gehad bij welk wetenschappelijke onderzoek en hoe hij de kennis daaruit verder heeft uitgebouwd en toegepast.

_MG_0553Het gesprek met de onderzoekers en de satirische video ‘De onderzoeker in het veld’ (van mijn hand) vormden de opmaat voor een interactieve discussie over verwachtingen van de verschillende betrokken partijen. Wat verwachten onderzoekers, ondernemers en beleidsmakers van elkaar bij de transitie naar een circulaire economie? En wat dragen zij er zelf aan bij? Het leidde tot een gezamenlijke lijst van activiteiten gericht op het verbeteren van de samenwerking. Zo bleken ondernemers geinteresseerd in een overzicht van alle onderzoeken en onderzoekers en konden beleidsmakers eerder aanschuiven. Bovendien wilde iedereen graag de triple helix uitbreiden met MBO en maatschappelijke organisaties.

Na afsluiting van dit eerste bruisende Kenniscafé, was het de hoogste tijd om te proosten op deze fijn_MG_0742e locatie, waar we zo maar met community  ‘I am Binck’ mogen zitten. Midden op industrieterrein de Binckhorst, dat de komende jaren een transformatie ondergaat naar gemengde wijk van wonen en werken. Hoe kun je zorgen dat de woontorens en projectontwikkelaars het gebied overnemen en de industrie, kleine bedrijven en kunstenmakers worden verdreven? Hoe behoud je het ruige karakter van de wijk? En is het echt de ambitie om de wijk circulair te transformeren? Daarover gaat Kenniscafé nummer 2, waarin we ook kijken naar vergelijkbare gebieden in Delft, Rotterdam en Dordrecht.

Bekijk alle nieuwsitems

Samenwerken met anderen

Het eerste Kenniscafé bij ACCEZ is een feit! We kozen voor een actueel thema, namelijk ‘Impact van Kennis’. We verwachten dat in de kenni...lees meer