Het is nooit stil bij de Y-factor

2020 is dynamisch, vol samenwerking.
Zo maak ik nieuwe satirische video's en geef ik advies bij een onderzoek over Privacy. Kenniscafé nr 3 komt eraan, online, vol interactie en kunst. We gaan nu van wetenschap naar praktijk én weer terug! Met Sandra van Kampen host ik een serie online meetings over Stadslandbouw, vanuit Arnhem. Fijn werk!

nieuws

Geen bobo’s maar vakmensen bij VOER-café

Het VOER-café als plek voor vernieuwers in de voedseltransitie slaat aan!

Het VOER-café is een van de activiteiten van ons project VOER, waarin we dit jaar door het land toeren en allerlei koplopers  interviewen, onderzoek doen, een boek over de voedseltransitie schrijven, satirische filmpjes opnemen, bloggen en landelijke activiteiten organiseren die de voedseltransitie versnellen.
In december reserveerden zo’n 80 mensen uit het hele land een plaats, van Amsterdam tot Friesland en van Arnhem tot Limburg. Boeren, beleidsmakers, HBO docenten, koks, retailers, de banken enzovoorts. Ruim voldoende om een goede inhoudelijke discussie te voeren. Thema ditmaal: ‘De Nieuwe Overheid’.
Dat was koren op de molen van de vele koplopers in het veld, die veel met verschillende overheden van doen hebben. Natuurlijk was er hier en daar kritiek op de afwachtende houding van de overheid en de slechte onderlinge afstemming, maar uiteindelijk kwamen we ook tot enige gezamenlijke inzichten in de relatie overheid en organisaties/boeren en buitenlui en de wijze waarop deze relatie kan verbeteren.

terugblik op het eerste VOER-café
Op donderdag 20 oktober verzamelden zich ruim 60 boeren, studenten, docenten, maatschappelijke organisaties en overheden uit heel Nederland om deel te nemen aan het eerste VOER-café in de Gelderlandfabriek in Culemborg.  Sandra van Kampen (de schaal van Kampen) en ik waren blij met deze opkomst, en dat tijdens de herfstvakantie!

Beeldverslag van het Voer Café - 2016
duo-presentatie met Sandra van Kampen

Het thema van het eerste VOER-café was ‘Nieuwe Boeren’.  Steeds vaker kiezen hoog opgeleide jonge mensen, of mensen die eerst elders een carrière hebben gehad, voor een bestaan als boer. Zoals Welmoet de Waard die na een universitaire studie milieukunde toch graag met haar handen wilde werken en met een compagnon een tuinderij begon in Hemmen, op een stuk land bij een bestaande boer. Of Wemke van den Berg en Jacqueline de Danschutter die in januari 2016 een fruitbedrijf kochten in Beusichem en dit nu nog combineren met twee banen elders in het land maar hun toekomst zien als fruitteler.

Beeldverslag van het Voer Café - 2016
de milieufederatie aan het woord

 

Beeldverslag van het Voer Café - 2016
De landschappen, Rabo en provincie Noord-Brabant geven openingen voor financiering en pacht van land

In het VOER-café vertelde een aantal nieuwe boeren hun verhaal en dachten vertegenwoordigers van de Rabobank, de landgoederen en de provincie Noord-Brabant mee over zaken als de toegang tot grond en geld. Opmerkelijk was de welwillende houding van deze instanties. Ter plekke werden al snel nieuwe initiatieven ontplooid.

Volgende VOER-café
Het volgende VOER-café is waarschijnlijk nog voor de zomer 2017 te verwachten. Houd de website van De schaal van Kampen in de gaten!

Beeldverslag van het Voer Café - 2016
Beeldverslag van het Voer Café – 2016

 

Bekijk alle nieuwsitems
DSC_8114

interviews met toponderzoekers

Voor de Universiteit Utrecht interviewde ik 27 topwetenschapppers die een miljoenentoekenning van de European Research Counsil (ERC) kregen. Grensverl...lees meer
20171207174044_VOER_presentatie__7___Small_