Het is nooit stil bij de Y-factor

2020 is dynamisch, vol samenwerking.
Zo maak ik nieuwe satirische video's en geef ik advies bij een onderzoek over Privacy. Kenniscafé nr 3 komt eraan, online, vol interactie en kunst. We gaan nu van wetenschap naar praktijk én weer terug! Met Sandra van Kampen host ik een serie online meetings over Stadslandbouw, vanuit Arnhem. Fijn werk!

nieuws

Going LOCO/de gelderlandfabriekavonden

Op 19 november is het zover; hoogste tijd voor LOCO/de gelderlandfabriekavonden.
Het is de eerste pilot van een reeks avonden die ik in 2017 samen met de Gelderlandfabriek met medewerking van een redactie programmeer en presenteer, rondom telkens een thema dat bij de fabriek hoort. Iedereen is welkom om mee te genieten van alles waar de Gelderlandfabriek voor staat. We willen onze naam als broedplaats van vernieuwing eer aan doen.

Tijdens LOCO rukken vernieuwers aan: kunstenaars, wetenschappers en andere makers, die een thema belichten vanuit verschillende hoek. Telkens op zaterdag vanaf 5 uur tot…laat. Groots en meeslepend.
Tussendoor eten we met zijn allen een hapje op het pleintje in de fabriek (dankzij Una Volta) en drinken we alvast een biertje of wijntje. Aan het eind van de avond gaan we los met een DJ. Want hé, het is wel zaterdag.

Op 19 november is het thema: Fashion & Fabric.

We beginnen in de middag met workshops: zeefdrukken en sjabloneren op textiel (ook voor jongeren), onder leiding van topontwerpster Barbara de Ru, met medewerking van fabrieker/designer Wouter Biegelaar. De Ru wil mensen weer laten ervaren hoe mooi het vak van ontwerper is en laten zien wat er komt kijken bij het maken van kleding.

Verder beloven we een avond vol innovatie, zoals leer gemaakt van restfruit (de ontwikkelaars vertellen) en leer van paddenstoelen (je mag voelen).

Voor wat betreft het samengaan van innovatie en kunst,  zijn we erg trots om topontwerper en veelgevraagd (internationaal) spreker Pauline van Dongen (Technische Universiteit Eindhoven) in huis te hebben tijdens LOCO. Zij houdt een presentatie over haar ontwerpen waarin mode en techniek samengaan: ‘Wearable technology‘. Denk aan jurken met zonnecellen en andere kleding die reageert op je omgeving.

Tijdens het eten op het pleintje in de fabriek dient de nieuwe generatie zich aan:
Live action painting
 van upcoming star Dion V., die schoenen bewerkte van oa Simone Kleinsma en andere BN-ers en die onlangs kleding voor een modeshow van haute couture oppimpte.
In de hal een videopresentatie van de jonge kleding-onderzoeker Chet Julius, over zijn zoektocht naar kledingcodes en bijvoorbeeld gender. Wat zegt je kleding over jou?

Even rust dan. We draaien een ontroerende film: Brodeuses. Over een jonge zwangere borduurster in Parijs, die langzaam tot bloei komt. Precieus en fijnmazig: het zijn woorden die van toepassing zijn op broderiewerk, en ze passen ook uitstekend bij dit filmdebuut van Eléonore Faucher. Heel behoedzaam brengt de regisseur in beeld hoe Claire haar leven op een nieuw spoor zet als het meisje solliciteert bij Madame Mélikian, een naaister die voor gerenommeerde Franse couturiers werkt.

Natuurlijk: de catwalk ontbreekt deze avond niet. Maar wie loopt erop? Dat blijft nog even een geheim.

Houd voor meer informatie over het programma de website van De Gelderlandfabriek in de gaten!
Entree voor de hele avond: 20 euro pp. Eten op het plein kan al voor 10 euro.
NB Speciaal voor ouders met kinderen: van 15 tot 17 uur kun je samen aanschuiven om te zeefdrukken met Barbara de Ru. (kinderen 5 euro/ouders 10 euro).

 

 

Bekijk alle nieuwsitems
DSC_8114

interviews met toponderzoekers

Voor de Universiteit Utrecht interviewde ik 27 topwetenschapppers die een miljoenentoekenning van de European Research Counsil (ERC) kregen. Grensverl...lees meer
20171207174044_VOER_presentatie__7___Small_