Het is nooit stil bij de Y-factor.

Het boek 'VOER - vaart maken met de voedseltransitie' is nét af. We geven nu presentaties en workshops. Af en toe presenteer ik grote en kleine bijeenkomsten en ik maakte twee satirische filmpjes. Er is ook nieuw cabaret: 'Natuur is als wij er niet zijn'. En ik interview kunstenaars.

nieuws

interviews met toponderzoekers

Voor de Universiteit Utrecht interviewde ik 27 topwetenschapppers die een miljoenentoekenning van de European Research Counsil (ERC) kregen. Grensverleggend onderzoek met grote impact, of het nu om katalyse, celbiologie of de veerkracht van samenlevingen gaat. We staan aan de vooravond van enkele grote omwentelingen. Wat denken jullie van gepersonificeerde medicijnen op basis van DNA-onderzoek, of van een heupgewricht dat zelf weer aangroeit?

Het zijn interessante interviews, met onderzoekers die hun leven wijden aan een onderwerp en daar niet alleen vreselijk veel vanaf weten, maar ook echt nieuwe ontdekkingen doen. Celbioloog Hans Clevers bijvoorbeeld, of historica Beatrice de Graaf.  De ERC regelingn geeft ook ruimte aan ook jong talent dat doorbreekt met toepassing van vaak nieuwe technieken. Het onderzoek vergt doorzettingsvermogen en een avontuurlijke inborst. Voor mij gaan vaak werelden open.

Aanpak
Voorafgaand aan het interview lees ik altijd de onderzoeksplannen die de wetenschappers hebben ingestuurd. Kwestie van beleefdheid. Ongeveer twintig pagina’s moeilijke kost. Ik vind het interessant om te doorgronden welke keuzes de onderzoekers gaande de rit maken; welke afslag nemen ze wel en welke opties laten ze voor nu liggen? Door daarop door te vragen, lichten de onderzoekers vaak meer toe dan ze normaal doen voor buitenstaanders.

Via deze interviews kan ik een goed inkijkje geven in de wijze waarop innovatief onderzoek werkt en in de intensieve samenwerking tussen topdeskundigen van over de hele wereld die dergelijk onderzoek vergt. Ik schrijf toegankelijk, maar iets inhoudelijker dan persvoorlichters doen. Anderzijds: iets spannender dan alleen informatief.
Mijn idee is dat je via deze stijl daadwerkelijk mensen kunt betrekken bij het belang van het wetenschappelijk onderzoek en hen kunt laten meegenieten van de spannende rit naar ontdekkingen.

Meer informatie: Interviews ERC onderzoekers UU

Bekijk alle nieuwsitems
DSC_8114

interviews met toponderzoekers

Voor de Universiteit Utrecht interviewde ik 27 topwetenschapppers die een miljoenentoekenning van de European Research Counsil (ERC) kregen. Grensverl...lees meer