Het is nooit stil bij de Y-factor

2020 is dynamisch, vol samenwerking.
Zo maak ik nieuwe satirische video's en geef ik advies bij een onderzoek over Privacy. Kenniscafé nr 3 komt eraan, online, vol interactie en kunst. We gaan nu van wetenschap naar praktijk én weer terug! Met Sandra van Kampen host ik een serie online meetings over Stadslandbouw, vanuit Arnhem. Fijn werk!

nieuws

Livestream Stadslandbouw

Een livestream en drie Zoom alstublieft. Dat is de opzet van een reeks online bijeenkomsten over Stadslandbouw, vanaf juni. We programmeerden een mooie live meeting in Arnhem, inclusief tentoonstelling, video en interactie en zetten dat later we met vereende krachten om in een livestream vanaf restaurant Foodvia in Arnhem en drie thematische meetings deze zomer. Eind dit jaar organiseren we alsnog een grote bijeenkomst, mogelijk opgehakt in 4 delen of in hybride vorm. De online reeks vormt daarvoor een inhoudelijke opmaat.

koeien_kijken

Een mooie klus voor Sandra van Kampen en mij, op aanvraag van Jean Eigeman. We schakelen snel van inhoud naar vorm en weer terug en zetten met een bloedvaart nieuwe samenwerkingen op om de livestream mogelijk te maken. Ik kon de organisatie dankzij een intensieve reeks intervisie sessies van mijn vakgroep Goededagvoorzitters snel een overzicht geven van alle online mogelijkheden, de kosten en de voor- en nadelen. Zo is een webinar wat meer gericht op zenden, en daarom niet geschikt voor deze doelgroep van stadsboeren en beleidsmakers die graag samen willen uitwisselen. De combinatie van livestream (met chat) en zoom maakt veel interactie mogelijk. Bovendien kunnen de deelnemers uit Vlaanderen dan makkelijk aanhaken.

In de loop van deze reeks bouwen we samen aan een reeks van inzichten en wensen, tijdens en na deze corona crisis, die we ook visueel maken. Bovendien nemen we wat video’s op locatie op, om ook jonge boeren in beeld te brengen. Zo zetten we in de loop van komend half jaar samen met deskundigen, beleidsmakers en boeren een agenda voor Voedsel van Dichtbij op. En ja, natuurlijk is de politiek daar inmiddels ook geïnteresseerd in.

Op 24 juni (een tropisch warme dag) namen 164 deelnemers deel aan de livestream uit Nederland en Vlaanderen, overheden (LNV, rvo, provincies, waterschappen en gemeenten), universiteiten & hogescholen (WUR, UU, Antwerpen en Aeres), voedselplatforms als Rechtstreex, Stadsboer, Heerenboeren en Boeren van de Toekomst en veel tuinderijen. We vroegen ze vooraf tegen welke ervaringen ze de laatste maanden hebben opgedaan in een booming markt voor regionaal voedsel. We vroegen ze naar doelgroepen, samenwerkingsvormen en de rol van de overheid. We gingen live in discussie met de chat en in de studio met voorzitter Jean Eigeman en deskundige JW van der Schans over de toekomst. En we luisterden naar Sandra Ronde van Stadsboer Friesland hoe zij in korte tijd hun afzet verdrievoudigde en investeringen deed in logistiek. We wisselden inhoud en discussie af met love muziek van LAVALU. We keken naar een videoverslag vanuit Vlaanderen. Kortom: het was dynamisch en inhoudelijk genuanceerd.

JW van der Schans: “De Dag van de Stadslandbouw was in het verleden een mooie ontmoetingsplek voor iedereen die met lokaal voedsel en leefbaarheid van de wijk bezig was. Jullie hebben er een virtueel ontmoetingspunt van gemaakt, waarbij alle registers werden open getrokken om interactief kennis en ervaringen uit te wisselen. Dank dat ik daar ook een rol in mocht spelen. Het onderwerp is belangrijk genoeg om mee bezig te zijn en te blijven.”

LNV: “Wat een goede bijeenkomst! Informatief, afwisselend en verrassend.”

Anoniem: “Beter dan Pakhuis de Zwijger”

Het grootste compliment kwam van de deelnemers die volop bleven ingezoomd en actief bijdroegen aan de discussies. Het lijkt een hete zomer te worden in de stadslandbouw.

 

Bekijk alle nieuwsitems
DSC_8114

interviews met toponderzoekers

Voor de Universiteit Utrecht interviewde ik 27 topwetenschapppers die een miljoenentoekenning van de European Research Counsil (ERC) kregen. Grensverl...lees meer
20171207174044_VOER_presentatie__7___Small_